Beste thrillerfan, De voorjaarsvakantie staat weer voor de deur. Misschien gaat u op wintersport of gaat u carnaval vieren of misschien blijft u lekker thuis met een goed boek. Wij hebben in deze nieuwsbrief weer een aantal leestips voor u verzameld. Verder in deze nieuwsbrief een interview met Roger Ellory, auteur van de onlangs in het Nederlands verschenen 'Bekraste zielen', een prijsvraag rondom de nieuwe thriller van Gauke Andriesse en de winnaars van de prijsvraag uit onze vorige nieuwsbrief.


Interview Roger Ellory

R.J. (“call me Roger”) Ellory is in het land om zijn meest recent vertaalde boek Bekraste zielen (vertaling van Bad Signs uit 2011) te promoten. Thrillerboek.nl sprak met hem, hierover onder meer.

Lastig te vinden welke opleiding Ellory heeft gedaan. Hij heeft meteen een uitgebreid antwoord klaar, met enkele persoonlijke onthullingen en een verbluffende gelijkenis met de hoofdpersonen in Bekraste zielen. “Mijn vader verdween voor ik werd geboren en mijn moeder stierf toen ik zeven jaar was. Ik heb verleden jaar pas ontdekt dat ik nog een broer had; aanvankelijk dacht ik zelfs dat we van verschillende vaders waren, maar dat is niet zo. Wel bleek ik later ook nog een jongere broer te hebben, die wel van een andere vader afstamt. Dat was wel een verrassing”, aldus Ellory. “Toen ik Bad Signs schreef was ik hier niet van op de hoogte. Je ziet: Life imitates art.”

“Ik ben dus eerste opgevoed door mijn moeder en mijn grootmoeder, die ik enkele keren per jaar opzocht als ik met verlof uit het weeshuis mocht. Daar bleef ik tot mijn zestiende en heb toen een jaar naar art-college gevolgd, maar dat was het niet. Daarna kwam ik in de problemen, om het zo maar te zeggen, onder meer door drugsgebruik en dat eindigde in een celstraf van drie maanden. Toen dat achter de rug was, heb ik twintig jaar in de verslaafdenzorg gewerkt tot ik van mijn schrijven kon leven, een jaar of vier geleden. Ik heb me dus al mijn hele leven beziggehouden met beschadigde mensen”, lacht de openhartige Brit.

Spotvogel

Als jongeling las Ellory natuurlijk Engelse klassieke schrijvers, maar op zijn dertiende krijgt hij To Kill a Mockingbird (uit 1960, en vertaald als Spaar de spotvogel) van Harper Lee onder ogen: “That blew me away. Vanaf die tijd voelde ik me aangetrokken tot schrijvers als Hemmingway, Steinbeck en vooral Truman Capote, mijn favoriete Amerikaanse auteur. Tegelijkertijd maakte ik bij mijn grootmoeder kennis met de films uit de Hollywood-noir traditie, met als absolute favoriet Alfred Hitchcock. Het meest trof me daarin de fantastische dialogen en het altijd sterke script. Met andere woorden: briljante storytelling. Dat vormde mij in mijn tienerjaren naast natuurlijk de Amerikaanse tv-series uit die tijd als Kojak, Hawaï Five-O en dergelijke.”

“Dat beeld van Amerika trok mij, als romantic escapist wat ik in wezen ben, natuurlijk erg aan. En toen ik als twintiger zelf begon met schrijven was ik al mateloos geïntrigeerd door zaken als Watergate, de infiltratie van de samenleving door de maffia, de moord op de Kennedy’s, dat trok me mateloos aan. Voor een beginnend auteur natuurlijk helemaal fout: je moet schrijven over de streek die je kent en waar je thuis voelt, niet over wat je interesseert. Dat laatste deed ik dus en doe ik nog steeds. Uiteindelijk heeft dat goed uitgepakt.”

Rode lijn

Ellory erkent dat de rode lijn door zijn boeken tot nu wordt gevormd door de zaken die hem ook als mens interesseren en bezighouden, namelijk de ‘grote vragen des levens’. “Ik lees veel over filosofie om te begrijpen wat ons mensen drijft en waar we zelf invloed op kunnen uitoefenen. Of niet. En natuurlijk de waarom-vragen: waarom gebeurt dit wel bij die persoon en reageert een ander in dezelfde situatie helemaal anders? De nature versus nurture-discussie (is bij de mens bij de geboorte alles al vastgelegd of wordt een persoonlijkheid bepaald door de omgeving waarin hij of zij opgroeit?) houdt me ook bezig. Dat vormde ook de aanleiding voor Bekraste zielen: twee personen die een onderlinge band hebben, krijgen te maken met een katalysator in de vorm van een persoon (in het boek is dat de ontsnapte moordenaar Earl) en/of een gebeurtenis. Als er al een autobiografisch element in mijn boeken zit, is het de link met die grote vragen.”

Nu hij het toch over de invulling van zijn schrijverschap heeft, geeft hij beginnende auteurs een advies. ”Ik werd eens gevraagd na te denken wat ik zou zeggen wanneer ik een beginnend auteur één advies mocht geven. Eigenlijk zijn er geen regels, maar ik denk dat je als beginnend schrijver geen erger boek kunt schrijven dan wat je denkt dat anderen willen lezen. Het boek dat je het beste kunt schrijven is dat dat je zelf wil lezen. Kies je eigen weg, dus.

En de misdaadroman geeft je de mogelijkheid zelf over alles te beschikken. Mij spreekt er erg in aan dat je in een verhaal gewone mensen in extreme of onverwachte situaties kunt plaatsen en dan te laten zien hoe de personages zich psychologisch ontwikkelen of hoe ze zich gedragen. Met andere woorden: To explore the human condition with all its highs en lows.”
En dat doet Ellory tot nu voortreffelijk in zijn boeken. Bekraste zielen is daar het zoveelste voorbeeld van. In het najaar verschijnt de vertaling van A Dark and Broken Heart, weer iets om naar uit te kijken.

Bekraste zielen
Bekraste zielen

Auteur: R.J. Ellory
Bladzijden: 432
Prijs: € 19.99

Informatie  Meer informatie »
Onderschepping
Onderschepping

Auteur: Dick Wolf
Bladzijden: 304
Prijs: € 19.99

Informatie  Meer informatie »
De expat
De expat

Auteur: Patricia Snel
Bladzijden: 240
Prijs: € 10

Informatie  Meer informatie »
Vluchtplan
Vluchtplan

Auteur: Larry Bond
Bladzijden: 416
Prijs: € 9.95

Informatie  Meer informatie »
Buzz
Buzz

Auteur: Anders de la Motte
Bladzijden: 0
Prijs: € 18.5

Informatie  Meer informatie »
Wetten van bedrog
Wetten van bedrog

Auteur: Christopher Reich
Bladzijden: 368
Prijs: € 19.95

Informatie  Meer informatie »
De uitvoering
De uitvoering

Auteur: Angela Capobianchi
Bladzijden: 376
Prijs: € 19.95

Informatie  Meer informatie »

Prijsvraag Gauke Andriesse

Binnenkort verschijnt 'Nu ik er niet meer ben', de nieuwe thriller van Gauke Andriesse. Lees hier alvast het eerste hoofdstuk. U kunt echter ook een eerder werk van hem winnen. Wat moet u daarvoor doen? Beantwoord de volgende vraag: Gauke Andriesse won in 2011 de Gouden Strop, maar voor welk boek? Stuur uw antwoord samen met uw naam en adres vóór 22 februari naar info@thrillerboek.nl. En wie weet ziet u uw naam terug in onze volgende nieuwsbrief als één van de winnaars.

Nu ik er niet meer ben
Nu ik er niet meer ben

Auteur: Gauke Andriesse
Bladzijden: 0
Prijs: € 19.95

Informatie  Meer informatie »

Prijswinnaars 'Een onzichtbare'

In onze vorige nieuwsbrief stond een prijsvraag waarmee u kans maakte op een exemplaar van 'Een onzichtbare' van Pontus Ljunghill als u wist waar in 1928 de Olympische winterspelen plaatsvonden. Het juiste antwoord is het Zwitserse Sankt Moritz. Uit de goede inzendingen hebben wij drie winnaars getrokken:

- Annechien Sonneveld uit Delft

- Yvonne Franssen uit Echt

- Els van Keeken uit Wijchen

Gefeliciteerd met jullie prijs. Jullie krijgen het boek binnenkort thuisgestuurd.

Een onzichtbare
Een onzichtbare

Auteur: Pontus Ljunghill
Bladzijden: 384
Prijs: € 19.95

Informatie  Meer informatie »
Intuitie
Intuitie

Auteur: Isabel Bodar
Bladzijden: 300
Prijs: € 14.95

Informatie  Meer informatie »