Beoordeling:  
Levertijd: 2-3 werkdagen

Simon zonder zonder

Willem Asman

prijs: € 21.99

240 pagina's, Paperback

ISBN: 9789493041424


Over het boek

Waar en wanneer verlies je de onschuld?

Terugkijkend naar het Nederland van de jaren zestig, weet Asman op verfrissende wijze actuele maatschappelijke thema’s als polarisatie en white privilige te integreren in een ontroerende, overtuigende, klassieke coming of age roman.

Als professor integriteit aan Princeton neemt de Nederlander Simon Kelvin anderen de maat. Zonder aanziens des persoons bestrijdt hij de wandaden van de machtigen der aarde. Zijn boeken zijn wereldwijde bestsellers, hij noemt namen en rugnummers, in talkshows is hij een graag geziene gast.

Met zijn onfeilbare morele kompas waant Simon zich onkwetsbaar. Tot in Nederland een familielid overlijdt en hij als laatste nog levende Kelvin een erfenis krijgt die hij heeft gezworen te zullen weigeren.

Voor het eerst in decennia keert hij terug naar Nederland om de voetsporen van zijn negenjarige ik te volgen. Zal het de volwassen Simon lukken af te rekenen met de monsters uit zijn jeugd? Wat resteert, als hij gedwongen wordt in de spiegel te kijken?

Als in Asmans beste thrillers geeft zijn vernuftige en filmische stijl het verhaal zoveel vaart dat je het in een adem wilt uitlezen.Durf jij het ongemak recht in het gezicht te kijken?
TitelSimon zonder zonder
Auteur(s)Willem Asman
ISBN9789493041424
Afmetingen215x140x24 mm
Aantal pagina's240
UitgeverGloude publishing
TaalNederlands; Vlaams
Levertijd2-3 werkdagen
Prijs€ 21.99
BindwijzePaperback
Gewicht366 gram

  Wat als onkreukbare toch niet zo onkreukbaar is

Geschreven op donderdag 4 augustus 2022 door W. Krings

Willem Asman is bekend als thrillerauteur. Na zijn succesvolle Rebound-serie schreef hij nu een roman. De Nederlander Simon Kelvin  is professor Integriteit en legt iedereen zonder aanziens des persoons de maat. Hij bestrijdt de wandaden van de machtigen der aarde.

De roman is goed opgebouwd tussen heden en verleden. Simon woont en werkt al jaren in Amerika maar gaat terug naar Nederland. Net voordat hij terug gaat ontving hij een koffer met oude spullen. Daar valt een foto uit die voor nogal wat consternatie zorgt. Het verleden wordt opgerakeld. Simon heeft een geheim uit het verleden. Kan hij hier mee in het reine komen of zorgt dit er voor dat hij niet meer  te handhaven is?

Willem Asman weet de spanning goed op te bouwen door steeds het heden met het verleden af te wisselen. Zo wordt zijn geheim langzaam ontrafelt en ook waarom hij niet zo onkreukbaar is of was! Zijn toespraak en de nasleep  bij de opening van het nieuwe Cultureel centrum ( daarvoor ging hij terug als trotse zoon van een trotse stad) is alles bepalend.

De fouten uit het verleden onder ogen zien en de confrontatie er mee. Zal dit voldoende zijn.

  Romandebuut prijswinnende thrillerauteur Willem Asman

Geschreven op dinsdag 5 juli 2022 door Jos van Cann

Asman (ook 1959, net als zijn hoofdpersoon) schreef eerder zeven thrillers waarvan vooral de REBOUND-trilogie veel indruk maakte – voor het eerste deel, Enter, ontving hij in 2018 de Gouden Strop.

Zijn romandebuut draait om de Nederlander Simon Kelvin, hoogleraar integriteit aan de Amerikaanse Princeton University. Als zodanig is hij gewend anderen – waaronder ook de groten der aarde – moreel en kritisch de maat te nemen. Daarmee heeft hij naam en faam gemaakt en is hij een graag gezien mediaster.

Hutkoffer
Dan overlijdt in Nederland een familielid en krijgt hij een hutkoffer waarvan de inhoud hem van zijn à propos brengt. Niet alleen blijkt zijn moeder zijn adoptiemoeder te zijn, er zitten ook brieven van zijn vader aan hem in, terwijl die hem volgens zijn (stief)moeder van de ene dag op de andere in de steek heeft gelaten.
Een uitnodiging voor een lezing in de stad van zijn jeugd doet Kelvin besluiten terug te gaan naar zijn geboortedorp en zijn jonge jaren in 1968 om zichzelf de maat te nemen, zijn herinneringen te toetsen aan de feiten. Daar blijkt toch nog wel een kloof tussen te gapen.

Sterk coming-of-age karakter

Simon zonder zonder is een roman die door de constructie ook een sterk coming-of-age karakter heeft. Kelvin ontdekt dat de feitelijke realiteit toch verschilt van zijn eigen herinneringen en autobiografisch verleden en dat brengt hem aan het twijfelen, het brengt hem van zijn stuk. Daar zit ook de rode draad: we denken onszelf te kennen maar realiseren ons niet dat ons eigen verleden ook gereconstrueerd is. Sommige beslissingen en zaken wil je achteraf niet mee worden geconfronteerd of zou je willen herroepen. Maar dat werkt. Vooral de ontmoeting tussen Kelvin en zijn eerste grote liefde geeft Asman de kans om ook de verschillen in tijdsbeeld aan de orde te stellen. Iedereen blijkt toch een kind van zijn eigen tijd, hoe hard ook wordt geprobeerd dat te ontkennen of om te buigen.
“Een overtuigend debuut als romanschrijver”, merkt de uitgever op. Maar van zijn kwaliteiten waren de lezers van zijn thrillers al eerder overtuigd.
Een interview met Willem Asman is te bekijken op: https://www.gloude.net/willemasman

Voeg een recensie toe »

Recensies

Er zijn nog geen recensies van klanten voor dit boek. Wees de eerste!