Beoordeling:  
Levertijd: 2-3 werkdagen

Meedogenloos

J. Sharpe

prijs: € 12.50

300 pagina's, Paperback

ISBN: 9789491875489


Over het boek

Nadat hun ouders zijn vermoord, slaan de zusjes Mandy en Lisa Peeters op de vlucht. Het belastende bewijsmateriaal dat ze bij zich dragen, maakt dat ook zij moeten vrezen voor hun leven.

Vier jaar eerder verdween de toen dertienjarige Californische India Johnston spoorloos. Ze duikt buiten het zicht van haar familie op in de gedwongen prostitutie in Belgiƫ. Dan is er een klant die zich haar lot aantrekt.

Tim Bosman en Suzanne Meyer hebben elkaar na het verbreken van hun relatie al ruim zeven jaar niet meer gezien. Tim heeft in de journalistiek te maken met uiteenlopende zaken, waarbij hij niet altijd vrienden maakt. Als de omstandigheden Tim en Suzanne weer bij elkaar brengen, staat hun leven op het punt voorgoed te veranderen.

Op het eerste gezicht lijken dit drie op zichzelf staande gebeurtenissen. Schijn bedriegt ...
TitelMeedogenloos
Auteur(s)J. Sharpe, J. Sharpe, Melissa Skaye, Melissa Skaye
ISBN9789491875489
Afmetingen210x149x20 mm
Aantal pagina's300
UitgeverLetterRijn
TaalNederlands; Vlaams
Levertijd2-3 werkdagen
Prijs€ 12.50
BindwijzePaperback
Gewicht407 gram

  Gemiste kans

Geschreven op vrijdag 28 december 2018 door Edwin Lommers

In ‘Meedogenloos’ volgen we drie verhaallijnen. India is een jong meisje uit Amerika dat in Belgïe in de prostitutie is beland. De ouders van Mandy en Lisa hadden belangrijk bewijsmateriaal en zijn daarom vermoord. De vader heeft het bewijsmateriaal nog net aan de zussen kunnen geven, maar daardoor moesten zij wel op vlucht slaan. Tot slot is er het verhaal van journalist Tim. Hij onderzoekt een aantal zaken van kindermishandeling.

Grof en hard

‘Meedogenloos’ is een buitengewoon grove en harde thriller. Grof door het taalgebruik waarmee het boek doorspekt is,  maar geen toegevoegde waarde heeft. Zonder dit was de boodschap ook overgekomen. Daarnaast worden bijvoorbeeld uitdrukkingen van ongeloof of boosheid steevast uitgedrukt met uitingen als ‘Jezus…’ of ‘Godverdomme’. Het verhaal is bikkelhard door de kinderprostitutie en de jonge zussen die weeskinderen zijn geworden en moeten vluchten. Dat het een hard boek is door de thema’s is spijtig voor de tere zieltjes die het boek beginnen te lezen zonder te weten waar ze aan beginnen, maar het is vooral spijtig dat het beladen thema van kinderprostitutie voor het gevoel wordt gebruikt als onderhoudend onderwerp. Het boek had een oproep kunnen zijn voor meer aandacht voor dit thema, maar door de matige uitwerking is het slechts wrang vermaak en spreekt er geen boodschap uit. De dunnetjes uitgewerkte romance tussen Tim en Suzanne die door het verhaal verweven zit doet de ernst van het onderwerp tekort. Er zijn genoeg voorbeelden in boekenland waarbij een thema via een thriller bijvoorbeeld zorgt voor een nieuw perspectief op een bestaand thema en de lezer aan het denken weet te zetten en hopelijk de discussie over het onderwerp op de maatschappelijke agenda kan zetten.

Sneltrein

Naast dit speelt ook zeker mee dat het een dun boekje is met korte hoofdstukken. Dit komt de leessnelheid zeker ten goede, maar de sneltreinvaart waarmee het verhaal wordt verteld doet het serieuze onderwerp geen eer aan en zorgt ervoor dat bijvoorbeeld personages slechts oppervlakkig blijven. De angst van India en de dreiging die er continu hangt voor Mandy en Lisa komen aardig uit de verf, maar verder blijft het aan de oppervlakte. Wat er nu echt omgaat in de drie meiden, wat ze voelen en denken, het blijft veelal gissen.

Geen sypmpathie

Het is ook lastig om je te vereenzelvigen met de karakters in het verhaal. Zo is zelfs de man die India uit de prostitutie wil halen eigenlijk net zo fout omdat hij eerst van haar diensten gebruikmaakte. Hij kwam weliswaar tot inkeer, maar door zijn eerdere handelen kun je als lezer geen sympathie voor hem opbouwen.

Conclusie

‘Meedogenloos’ is een buitenbeentje tussen de vele thrillers die continu verschijnen. De onderwerpkeuze is niet alledaags, maar verder weet het boek zich niet positief te onderscheiden. De matige uitwerking van het verhaal, het enigszins open einde en de pessimistische sfeer in het boek zorgen voor uiteindelijk een wrange nasmaak.

 

  Meedogenloos

Geschreven op maandag 5 maart 2018 door Charlotte Veltman
Drie verhaallijnen, verschillende hoofdpersonen, een hut in het bos, stoere meisjes, een journalist, verschillende vrouwen en mannen en dat zijn de ingrediënten voor een meedogenloze thriller. Er is veel moord en doodslag in deze thriller van het duo Sharpe & Skaye. Gruwelijke gebeurtenissen, actie en reactie volgen elkaar op. Wat heeft de moord op de ouders van Lisa en Mandy te maken met India in België en waarom worden Suzanne en Tim erbij betrokken? Wie is de mysterieuze man met blond haar en groene ogen? Er gebeurt erg veel in ?Meedogenloos? dat je eigenlijk een adempauze nodig hebt, maar dat doe je niet, omdat het boek zo intrigeert dat je doorleest. Sharpe en Skaye hebben vlotte pennen, de leesbaarheid is zeer gemakkelijk. Eenmaal begonnen in ?Meedogenloos? wil je alleen maar doorlezen, lezen waarom, hoe of wat. Je bent diep verzonken in het boek en je omgeving verdwijnt, daar komen de levens van de verschillende hoofdpersonen voor in de plaats. ?s Nachts ben je de toeschouwer van de film ?Meedogenloos?. En als de film afgelopen is sla je het boek met een diepe zucht dicht. Chapeau Sharpe en Skaye, jullie eerste boek is grandioos. Je geniet van van de schrijfstijl, niet van de verhaallijnen, deze zijn gruwelijk en totaal meedogenloos. Na het uitlezen van jullie boek denk je ?In wat voor een wereld leven wij toch?. En ontluisterend blijf je achter, even niet in staat tot het lezen van een nieuw boek. Een aanrader!
Voeg een recensie toe »

Recensies

Er zijn nog geen recensies van klanten voor dit boek. Wees de eerste!