Beoordeling:  
Levertijd: 2-3 werkdagen

Klem

Rudie van Rensburg

prijs: € 20.99

320 pagina's, Paperback

ISBN: 9789021417486


Over het boek

Carl Bester zit klem. Tijdens zijn laatste zaak bij de Zuid-Afrikaanse politie heeft hij drugsgeld achterovergedrukt, waarna hij ontslag heeft genomen. Wanneer zijn meerdere erachter komt dwingt die hem één laatste keer undercover te gaan, om een illegaal wapennetwerk op te rollen.
Drie Zuid-Afrikaanse zakenlui verdienen flink bij met illegale wapenhandel aan Nigeriaanse rebellen, die werknemers van enkele oliemaatschappijen hebben ontvoerd. Als er plannen ontstaan om ook wapens aan de taliban te gaan leveren, krijgt een van de drie last van zijn geweten.
En dan wordt er ook nog een moord gepleegd in een chique buurt van Kaapstad.
Van dit alles moet inspecteur Kassie Kasselman een logisch geheel maken. Al snel raakt hij verwikkeld in een web van bedrog tussen politiemollen, Nigeriaanse gangsters en zakenlui die connecties in de hoogste rangen van de Zuid-Afrikaanse politie hebben.

Rudie van Rensburg zorgt voor een ijzersterk plot, een hoog tempo en opvallende hoofdrolspelers. Klem is een fantastisch debuut en de start van een serie rond Kassie Kasselman.
TitelKlem
Auteur(s)Rudie van Rensburg, Rudie van Rensburg
Vertaler(s)Jente Rhebergen, Jente Rhebergen
ISBN9789021417486
Afmetingen216x136x27 mm
Aantal pagina's320
UitgeverVolt
TaalNederlands; Vlaams
Levertijd2-3 werkdagen
Prijs€ 20.99
BindwijzePaperback
Gewicht414 gram

  Prima start serie over Kassie Kasselman

Geschreven op donderdag 5 september 2019 door Jos van Cann
Wat Deon Meyer kan, kan ik ook. Dat moet Meyers landgenoot Rudie van Rensburg (1951) uit Kaapstad hebben gedacht toen hij in 2013 een serie politieromans begon over rechercheur Kassie Kasselman. Klem was toen zijn debuut, inmiddels zijn er nog acht boeken in zijn thuisland verschenen.

Klem zit de gewezen undercoveragent Carl Bester in het gelijknamige boek zeker. Hij dacht slim te zijn en een groot geldbedrag van een gedode drugshandelaar achterover te drukken. Helaas ontdekt zijn baas hoe hij zijn wijnboederij heeft gefinancierd. Maar… hij kan zijn blazoen zuiveren door nog één keer zijn specialiteit – undercoverwerk – in te zetten. Bester stemt toe en probeert grootschalige illegale wapenhandel vanuit Zuid-Afrika bloot te leggen en de grote jongens te pakken.
Tegelijkertijd vindt er een moord plaats in een dure wijk in Kaapstad. Rechercheur Kasselman moet die oplossen, maar ontdekt dat er meer aan de hand is.

Eigenzinnig
Van Rensburg komt een heel eind in de vergelijking met Meyer. Natuurlijk zijn er voor de hand liggende overeenkomsten zoals de Zuid-Afrikaanse samenleving, de omgeving en de nog altijd actuele rassen- en vluchtelingenproblematiek. Bovendien weet hij op vaardige wijze een verhaal te vertellen en een niet eenvoudige plot goed over de bühne te brengen. Hulde en vier sterren daarvoor. Maar de ontbrekende vijfde ster maakt toch (nog) het verschil met Meyer. Hoofdpersoon Kasselman is een interessante figuur – eigenzinnig, alleenstaand, fanatiek postzegelverzamelaar – maar ook zeer goed in zijn werk, soms op onorthodoxe wijze. De psychologische diepgang ontbreekt nog enigszins, nogmaals: in vergelijking met Bernie Griesel. Maar: Klem is het eerste deel van de reeks. Dus: wat niet is kan nog komen, net zoals ook de andere personages een rol spelen in de volgende boeken. Conclusie: Klem is een prima start van wat nog een mooie serie kan worden. Vertalers, aan het werk!
Klik op het boek voor een fragment.

 

Voeg een recensie toe »

Recensies

Er zijn nog geen recensies van klanten voor dit boek. Wees de eerste!

Het lijkt er op dat u geen PDF plugin in uw browser heeft. Geen nood, u kunt hier klikken om de pdf te downloaden.